Hårt tryck på katthemmen i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det högtryck på katthemmen runt om i landet. På Gästrike katthem i Gävle finns det idag inga lediga platser trots att behovet av fler platser är stort. Och att det finns så många katter utan hem upprör de engagerade.

– Folk tar inte ansvar för sina katter. Det är fruktansvärt tycker jag, att man inte tar mer ansvar för sina djur. Det är ju ändå en familjemedlem, säger Eva Sundberg på Gästrike katthem.

På Gästrike katthem som drivs helt av ideella krafter är det just nu fullbelagt precis som det brukar vara under somrarna.

Men de flesta sommarkatterna är inte numera katter som blivit övergivna efter semestern, utan före.

Vill höja katternas status

– Vi har ju sett det under alla år att man lämnar sina katter hemma när man åker på semester. Men en katt klarar sig inte själv. En katt måste ha tillsyn två gånger per dygn. Minst, säger Eva Sundberg som tror att det stora problemet är att katternas status fortfarande är så låg.

Förhoppningen är att det i framtiden är fler som kastrerar och vaccinerar sina katter. Och att det blir lag på att id-märka och registrera sina fyrfota vänner.

– Då kanske man tänker till både en och två gånger innan man skaffar en katt. För det kostar att ha katt. Jag tror inte att folk tror det, säger Eva Sundberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer