Miljöingenjör Jonas Rasmusson har arbetat i flera år med att få till en rensning av giftet dioxin vid Håstaholmen. Foto: Cissi Granér.

Håstaholmen avgiftas – 15 gram dioxin ska bort

Uppdaterad
Publicerad

Vid Håstaholmen ska 12 000 kubikmeter bottensediment upp på land för att få bort 15 gram av giftet dioxin. 

– Det är jättekul att det här blir av, säger Jonas Rasmusson, miljöingenjör på Hudiksvalls kommun. 

Mängden dioxin som ska upp på land motsvarar en matsked med vatten. Giftet är en restprodukt från träimpregneringsprocessen mot röta som tidigare utförts vid Håstaholmen, och till våren 2019 är det planerat för muddring med grävmaskin och dykare.  

- Vi dammsuger botten och samlar upp bottensediment i jättestrumpor uppe på land som sen går till godkänt deponi. Dioxin är farligt för alla. Det lömska med det är att det påverkar hormoner och många system och är långlivat. Det är den största punktkällan av dioxin, vad vi vet, på den svenska Östersjökusten, säger Jonas Rasmusson.  

Mångårigt projekt

Projektet beräknas ta tre års tid med förberedelser i år, muddring 2019 och avvattning av bottensediment och även flytt till deponi 2020. Även utanför Håstaholmen har det hittats halter av dioxin, det är dock lägre halter och prioriteras därför inte lika högt.  

– Det kommer att bli väldigt mycket renare än vad det är nu. Vi kommer att få bort massor av gift som inte kommer spridas. Och utöver dioxin får vi upp andra hälsofarliga ämnen, säger Jonas Rasmusson.

Det är ofarligt att få i sig små mängder dioxin. Giftet finns bland annat i Östersjöfisk, mejeriprodukter och kött.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.