De undersökta bottenområdena i länet mår allt bra. Foto: Arkiv

Havsbottnarna allt friskare i länet

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren 2017 har Länsstyrelsen Gävleborginventerat vattnen kring Lövgrund, Anknäs och Lötviken i Gävle kommun. Resultatet visar att de undersökta områdena mår allt bättre, men förhöjda naturvärden jämfört med tidigare undersökningar.

Man har hittat friska bestånd av friska bestånd av bland annat Östersjömusslor och ovala dammsnäckor i Lötviken. Kräftdjuret vitmärla, som enligt Länsstyrelsen tyder på friska havsbottnar, hittades i Lötviken och omkring Lövgrund.

– Att ha kännedom om vad som finns under havsytan är allt viktigare med tanke på vår ökade användning av havet. Och att känna till de mest värdefulla områdena är viktigt för att veta vilka områden vi ska bevara och skydda för framtiden, säger Carolyn Faithfull, marinbiolog på Länsstyrelsen Gävleborg i ett pressmeddelande.

I sommar fortsätter inventeringen under vatten i Söderhamns, Nordanstigs och Hudiksvalls kommun.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.