Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Elin” är fast besluten att inte gå i sin fars fotspår. Foto: Rikard Berglin / SVT

Hennes pappa är narkoman – nu ska hon bli läkare

Uppdaterad
Publicerad

Elins pappa var missbrukare redan innan hon föddes. För henne har hans knarkande inneburit ett liv fyllt av psykisk terror.

– Min pappa blev missbrukare. Jag blev utan pappa, säger hon.

Just nu ställer Länsmuseet i Gävle ut teckningar och brev av barn till missbrukare. Elin, en ung kvinna som egentligen heter något annat, är en av utställarna. Hon berättar hur hennes far genom åren tagit de flesta droger som man kan tänka sig.

– Det har gjort att jag har problem med, egentligen alla, relationer. Jag har svårt att lita på andra människor och att våga släppa in dem.

Barn till missbrukare möts

För Elin har Grinden – Gävle kommuns verksamhet för barn och ungdomar med missbrukande föräldrar – varit ett stort stöd.

– Det är så fint att få träffa andra ungdomar som har upplevt samma sak. Som barn till missbrukande föräldrar är man extremt ensam och utsatt, säger hon.

Ska bli läkare för att hjälpa andra

Uppväxten har gjort Elin fast besluten att göra något vettigt av sitt liv. Hon är proper, vältalig, läser en krävande gymnasieutbildning och har toppbetyg. Snart ska hon börja utbilda sig till läkare med inriktning mot psykiatri – för att kunna hjälpa andra som gått igenom samma sak.

Hör Elins historia i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.