Permitterad personal på Ovako i Hofors ombes hjälpa kommunen Foto: SVT/Arvid Jansson

Hofors kommun hoppas på hjälp från permitterad personal

Uppdaterad
Publicerad

Ovako i Hofors kommer att permittera sin kollektivanställda personal på 20 procent. Det berör ungefär 1 000 personer som nu ombes hjälpa kommunen som har hög sjukfrånvaro.

– När Ovako permitterar personal så pushar de om att de ska komma till kommunens frivilligenhet och hjälpa till, säger Jonatan Alamo Block, Kommunchef i Hofors .

Kommunen har en introduktionsutbildning för frivilliga i slutet av nästa vecka. introduktionen sammafaller med då Ovako kommer att permittera personal och då toppen av sjukskrivningar befaras att infinna sig inom Hofors kommuns enheter.

Coronaviruset i Gävleborg

I ett värsta scenario, inom rimliga gränser, kommer 50 procent av personalstyrkan att falla bort i sjukskrivningar inom kort.

– Vi behöver se över hela organisationen totalt. Om hur vi får en fungerande vikarieverksamhet och backa upp varandra. De här frivilliga från Ovako handlar om att vi behöver avlasta vår ordinarie personal, med sysslor som inte kräver utbildning, säger Jonatan Alamo Block.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet