Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Pengarna skulle bidra till massor av positiv utveckling för Hofors, säger Hofors kommunchef Petra Lindstedt. Foto: Arvid Jansson/SVT

Hofors söker ekonomiskt krisstöd – kommunchef: ”Det ser dystert ut”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat om ett tillfälligt statsbidrag med syfte att stödja vissa kommuner och regioner med särskilt svag ekonomi. En av de kommuner som kan söka bidraget är Hofors.

De som får söka bidraget är kommuner och regioner som år 2020 hade en negativ soliditet, det vill säga att skulderna var större än tillgångarna.

Hofors kommun dras sedan flera år med ett underskott som de under de senaste åren försökt jobba ikapp.

– Med tanke på den inflation som vi förutspår ser det verkligen dystert ut. Anledningen till att vi har sökt de här pengarna är att vi vill förbättra servicen för våra invånarna i vår kommun, säger Petra Lindstedt, kommunchef i Hofors.

Ansöker om 15 miljoner kronor

Hofors kommun har ansökt om totalt 15,8 miljoner kronor för projekt inom IT, HR, energi och underhåll av vägar. Enligt kommunens egen beräkning kommer projekten spara Hofors drygt 13 miljoner kronor per år.

– Vi har ett behov av att effektivisera vår välfärdsteknik. Vi behöver få system på plats där invånare och medarbetare kan jobba mer digitalt, vilket skulle spara kraft och pengar till andra insatser som vi vill göra, säger Petra Lindstedt, kommunchef i Hofors.

Bidraget betalas ut av kammarkollegiet och beslut om kommunen får de pengar de ansökt om väntas under hösten.

Region Gävleborg kunde söka bidraget

Gävleborg är en av de regioner som också kunde söka det tillfälliga stadsbidraget, men har avstått från att göra det.

Det här söker Hofors kommun pengar för

HR: Hälsosamma scheman/ny bemanningsenhet, 2,5 miljoner kronor

IT: Digitalisering av processer och funktioner med hjälp av digital teknik, 4,7 miljoner kronor

Drift/fossilfria energi: Solcellsanläggning, 4, 6 miljoner kronor

Infrastruktur underhåll: Enskilda vägar, 4,0 miljoner kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.