Hofors kommunhus. Foto: Stefan Larsson/SVT

Hofors tilldelas statsbidrag för kommuner med särskilt svag ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Hofors kommun har sökt ett tillfälligt statsbidrag för regioner och kommuner med särskilt svag ekonomi. Hofors får 7,2 miljoner kronor, vilket är knappt hälften av de 15,8 miljoner kronor de ansökt om.

Hofors kommun har under flera år dragits med ett underskott. 2021 beslutade regeringen om att införa ett tillfälligt statsbidrag som kommuner med en särskilt svag ekonomi kunde söka.

Hofors ansökte om 15,8 miljoner kronor som framförallt skulle investeras i projekt inom digitalisering av kommunens verksamheter. Pengarna skulle också investeras i HR och enskilda vägarbeten.

Projekten skulle enligt kommunen bespara Hofors mångmiljonbelopp årligen.

Beslut har nu fattats av Kammarkollegiet och Hofors kommun tilldelas knappt hälften av de pengar de ansökt om – 7,2 miljoner.

– När det gäller några av de åtgärder som Hofors kommun ansökt om bidrag för bedömer vi att de inte ger en tillräckligt tydlig ekonomisk besparing för att uppfylla förordningens krav på att bidra till en ekonomi i balans, säger Clas Olsson, Ordförande i Kommundelegationen som hanterar bidraget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.