Kajsa Mellner är förvaltningschef för Barn- och utbildningsförvaltningen i Bollnäs kommun. Foto: SVT/Arvid Jansson

Hög sjukfrånvaro på förskolor i Bollnäs – 70 procent stannar hemma

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset gör att många föräldrar håller sina barn hemma från förskolan. Sjukfrånvaron inom barnomsorgen i Bollnäs kommun ligger just nu på hela 70 procent.

Frånvaron varierar mellan förskolorna i kommunen. Under tisdagen var det exempelvis bara 20 barn på plats av totalt 107 inskrivna på Hamregårds förskola i Bollnäs. ​

– Det vi tror är att de tydliga instruktionerna om att stanna hemma vid snuva gör att man sjukanmäler sig för att se vad det rör sig om. Då blir det hög frånvaro, säger Kajsa Mellner Daxberg, förvaltningschef för Barn- och utbildningsförvaltningen i Bollnäs kommun.

Bollnäs kommun håller nu på att ta fram en plan för hur hur de ska hantera en ökande frånvaro av både förskolebarn och personal inom barnomsorgen. ​

– Vi använder planeringstiden till att undersöka vilka barn som vi måste ha extra omsorg om, säger Kajsa Mellner Daxberg.

Ny lagstiftning möjliggör stängning

Riksdagen har beslutat om en ny lag som möjliggör stängning av skolverksamheter exempelvis vid en hög frånvaro eller efter råd av smittskyddsläkare på grund av coronaviruset. Något som eventuellt skulle kunna bli verklighet i Bollnäs. ​

– Vi hoppas verkligen på att kunna hålla alla verksamheter öppna så länge som möjligt, för det är viktigt för alla barn, Kajsa Mellner Daxberg. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.