Rasmus Paludan, partiledare för Stram Kurs, under ett tidigare besök i Sverige. Nu väntas besked om han får tillstånd att tala i Gävle eller inte. Foto: Pavel Koubek/TT

Högerextrema Rasmus Paludan kan komma till Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Den högerextrema danska politikern Rasmus Paludan har skapat stor uppståndelse på sina håll runt om i Sverige under året. Nu har han ansökt om demonstrationstillstånd utanför moskén i Gävle under söndagen. Detta berättar P4 Gävleborg.

– Vår avsikt är att han ska få sin ansökan prövad precis som alla andra och att den allmänna sammankomsten ska få äga rum, säger Mikael Hedström, polisens presstalesperson i region Mitt.

Första gången i Gävleborg

Det är första gången som Paludan ansökt om att hålla i en allmän sammankomst i Gävleborg. I samma ansökan har han sökt tillstånd för två platser: Gävle och Uppsala.

– Vi har ingen speciell handläggning för det här. Det här en speciell person men det handläggs precis som alla andra ärenden. Jag vet inte när tillståndet blir klart men kanske om ett par dagar, säger Mikael Hedström.

Oroligheter under året

Tidigare i juli besökte politikern för första gången Dalarna och då utan att något större tumult utrbröt. Det var under påsken som som politikerns offentliga framträdande skapade stora oroligheter i bland annat Stockholm, Linköping och Norrköping. Hur situationen skulle kunna utvecklas i Gävle vill inte Mikael Hedström spekulera i.

– Vi avvaktar och ser. Ges det tillstånd finns det en hel organisation för att ta hand om det här. Vi anpassar för att säkerheten ska vara så stor som möjlig för både besökare och den som genomför sammankomsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.