En extrem vinter leder till högsäsong för skottningsföretagen. Foto: SVT

Högsäsong för snöskottare – men dyra tider för fastighetsägare

Uppdaterad
Publicerad

En extrem vinter leder till högsäsong för skottningsföretagen, och många dyra fakturor för fastighetsägarna. – Det är bara att hålla ut, säger Robert Fredriksson, som bland annat äger stationsbyggnaden i Hudiksvall.

Marcus Jonsson arbetar på en plåtfirma. När vintern och snön kommer blir han och hans kolleger hett eftertraktade som snöskottare. I år har firman haft det ovanligt hektiskt. De får ta in mycket extra personal för att hinna med alla fastigheter.

– Det här är en extrem vinter. Många ringer och är oroliga. De tror att deras tak ska rasa in, säger Marcus Jonsson.

Takras och isskador

Snö på tak kan innebära två olika problem. Blir det för tungt på flacka tak, eller på tak som har långt mellan bärande pelare, kan hela konstruktionen rasa in. Men även om takkonstruktionen är stabil kan snön leda till svårigheter. Om solen värmer, eller om taket läcker värme från huset, bildas is och istappar som kan skada både huset självt, och människor och föremål nere på gatan. 

Robert Fredriksson äger stationsbyggnaden i Hudiksvall, där Marcus Jonsson och hans kolleger jobbar i dag. Enligt fastighetsägaren är det viktigt att skotta ofta, under vintrar som den här.

Och när våren kommer måste man vara extra uppmärksam. 

– Det är vid väderomslag som snö och is lossar från taken. Så man måste hinna före skiftningarna i vädret, säger Robert Fredriksson.

Robert Fredriksson är fastighetsagare för stationshuset i Hudiksvall. Foto: SVT

Dyrt för fastighetsägare 

Om snörika vintrar betyder kassaklirr för snöentreprenörerna betyder de samtidigt hårda tider för fastighetsägare. 

– Jo, visst är det så. Men snöfattiga vintrar blir ju billiga, om man tänker så. Så det går jämnt ut. Och en sån här vinter kommer ju bara vart tionde år, så det är bara att hålla ut, säger Robert Fredriksson.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer