Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionen vaccinerar nästan 10 000 personer i veckan mor covid-19. Hur många av dem som är under 65 år är svårt att säga. Foto: Lari Honkanen/SVT, TT, Markus Dahlberg/SVT

Högt tryck i Gävleborg på höstens påfyllningsdos mot covid-19 – svalt intresse bland yngre

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 34 000 höstdoser vaccin har delats ut i region Gävleborg sedan nystarten i september. Regionen erbjuder vaccination för men tror att det kan vara svårt att nå ut till alla.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det bara personer i riskgrupp och över 65 år som rekommenderas att ta en påfyllnadsdos – något som kan påverka hur unga ställer sig till ytterligare en spruta.

– Jag har inte hört så mycket att man ska ta. Men jag gör det om någon säger till mig, säger 18-åriga Klara Jonsson.

Coronaviruset i Gävleborg

”Vacciner ger bätter skydd”

Enligt Shah Jalal, smittskyddsläkare i Region Gävleborg, är det många 65-plussare som vaccinerat sig hittills, men han menar att det är för tidigt för att säkert kunna jämföra hur intresset för att vaccinera sig ser ut mellan åldrarna.

– Den yngre befolkningen har bara fått vaccinera sig under en kort tid än så länge, och blir oftast inte svårt sjuka, säger han.

Till alla som vill ha

Även om åldersgruppen 18+ inte omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendation är Shah Jalal tydlig med att regionen erbjuder vaccination för alla som vill.

– Jag ser inga nackdelar med att fylla på. Vaccin ger bättre skydd även om man nyligen haft coronaviruset, säger han.

Höstdosen corona-vaccin i Region Gävleborg

65 år och äldre:

Över 81 procent har fått en fjärde dos. 

37,4 procent har fått en femte dos.

18 år och äldre (inklusive 65+):

28,6 procent har fått en fjärde dos.

11,4 procent har fått en femte dos.

Källa: Region Gävleborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet