Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smittskyddsläkare Shah Jalal säger att vaccinet har gett ett bra skydd i samhället och att stora folksamlingar under valdagen inte borde innebära någon ökad smittspridning. Foto: Arvid Jansson/SVT, Johan Nilsson/TT

Färre sjuka i covid-19 i Region Gävleborg under hösten

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare under hösten har Region Gävleborg sett en uppåtgånde trend vad gäller antal patienter som testats positiva för covid-19. I början av augusti vårdades 17 patienter på länets sjukhus – idag är den siffran 8.

Shah Jalal, smittskyddsläkare i regionen, tror att vi under åren har blivit vana med att håla lite avstånd till varandra, och att vi har ett generellt gott skydd i samhället efter tidigare vaccinationer och virusinfektioner.

Fortsatt viktigt att fylla på

Under torsdagen öppnade regionen upp för att alla som är 65 år eller äldre kan boka ytterligare en påfyllnadsdos mot covid-19. Bara första dagen bokade cirka 3400 personer in sig för att ta den nya höstdosen.

Shah Jalal uppmanar forsatt alla som kan ta vaccinet att göra det.

– Det ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom av covid-19.

Hör Shah Jalal svara på tre frågor om coronaläget just nu, och vad han tänker om det kommande vintern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.