Hon arbetar mot människohandel

Uppdaterad
Publicerad

Exakt hur stort problemen med prostitution och människohandel är i Gävleborg och Västmanland är svårt att veta eftersom det finns ett stort mörkertal. Men för att motarbeta det hela finns det sedan i januari en regionskoordinator.

Jenny Storm är under 2017 anställd av länsstyrelserna i Gävleborg och Västmanland för att samordna insatserna mot människohandel. Och även om brottsligheten kan vara svår att upptäcka så finns den även här, utanför storstadsomådena.

– Min viktigaste funktion är dels att bistå de myndigheter som har ett ansvar att hjälpa de människor som är utsatta men också att hjälpa de som faktiskt köper sex, det finns hjälp att få. Det andra är att jobba förebyggande, berättar Jenny Storm.

Sexannonser är vanliga

– Vi har till exempel i Gävleborgs län mellan fem och tio sexannonser varje dag och det ökar framåt helgerna. Det betyder att det finns en efterfrågan på sexuella tjänster. Under 2016 hade vi två fall av misstänkt människohandel men vi tror att det är betydligt fler. Inte minst i vårt län finns det ju bärplockare som är en målgrupp som man tidigare identifierat.

Åtminstone när det gäller sexköp är det enligt Jenny Storm i stort sett ett manligt problem och den viktigaste faktorn när det gäller att få bukt med problemet menar hon är om efterfrågan minskar.

– Då skulle det här inte vara intressant för grov brottslighet, det skulle inte vara intressant att sälja sex.

Här kan du se ett längre reportage om arbete mot männiksohandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.