Hon brinner för att hjälpa

Uppdaterad
Publicerad

Mary Hägg, sjukhustandläkare i Hudiksvall, blev uppfinnare för att kunna hjälpa sina patienter.

Hon har prisats för sin uppfinning, som hjälper patienter, som har svårt att svälja ner maten. 

Mary Hägg använder själv sin uppfinning varje dag efter ett magbrock. Hon kallar den munhantel och den tränar muskler och nervbanor från munnen hela vägen ner till magen.

I jobbet som sjukhustandläkare upptäckte hon att det saknades en effektiv behandling för människor som på grund av sjukdomar eller efter olyckor hade  problem att svälja.

Ville hjälpa andra

– Redan som femåring så ville jag bli läkare.  Det var så starkt  inrotat i mig.

Mary började utbilda sig till läkare på 1970- talet,  men bytte inriktning när hon träffade sin man som var läkare. 

– Det räckte med en läkare i familjen, jag vill ha barn så jag läste till tandläkare i stället för att slippa obekväma arbetstider och jourer.

Men 2004  när barnen blivit  stora, då  blev tandläkaren Mary Hägg doktorand, drygt  50 år gammal.

Första patienten

En man som var totalförlamad i svalget, var den första personen som testade munhanteln och det träningsprogram hon tagit fram genom sin forskning.

– Det var en lycka både för honom och mig det var fantastisk man fick verkligen gåshud.  Det är den största belöningen man kan få i sitt yrke. Att få hjälpa en annan människa säger Mary Hägg. 

Munhanteln  har vunnit priser och  används idag av hälften av landets landsting enligt Mary Hägg, och nu är planen att  få ut den på den europeiska marknaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.