Foto: Saga Berlin

Hon får årets Spelstinamedalj

Publicerad

Järvsöbördiga Samantha Ohlanders tilldelas Spelstinamedaljen 2017 som kommer att delas ut nu på lördag på Tors Loge i Torsåker.

”Hennes konstnärskap och kritiskt utforskande förhållningssätt till traditionen har gett inspiration till folkmusiker över hela landet. Kort sagt, både som fiolist och sångerska så har hon visat var skåpet ska stå.” Det skriver Hälsinglands Spelmansförbund i sin nominering av Samantha Ohlanders.

Samantha Ohlanders tillhör den nya generationens folkmusiker och hon tog examen från Kungliga musikhögskolan i Stockholm 2013. Hon har frilansat som musiker på heltid och har spelat över hela Sverige. Dessutom har hon även turnerat i Europa och USA.

Nu på lördag eftermiddag kommer Samantha Ohlanders att ta emot medaljen av Hofors kommunalråd, Linda-Marie Anttila,  I samband med detta kommer Samantha också genomföra en konsert. Spelstinamedaljen är ett sätt är att belöna kvinnliga spelmän som för den traditionella svenska folkmusiken vidare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.