Efterlyser saklig debatt om vindkraften på Storgrundet: ”Gillar inte tonen i debatten”

Uppdaterad
Publicerad

Maria Tiger Bodlund tröttnade på den hårda tonen i debatten om vindkraftsplanerna på Storgrundet. När hon efterlyste en mer sansad och konstruktiv debatt spreds hennes inlägg snabbt på sociala medier.

– Debatten borde handla om platsen, inte om vindkraftens vara eller inte vara, säger hon.

Det har varit ett hårt debattklimat inför Söderhamnfullmäktiges beslut om eventuell vindkraft på Storgrundet. Det har förekommit både hat och hot – inte minst mot kommunpolitikerna.

På måndag ska beslutet tas och Maria Tiger Bodlund, som är sommarboende på Enskär, hoppas att politikerna ska rösta för ett veto.

Vindkraft i Gävleborg

– För att ge tid till en saklig, konstruktiv och framför allt lokal debatt så att Söderhamn kan få en framtida vindkraftsetablering som fler kan stå bakom, säger hon.

Lätt att avfärda

– Jag har en stark anknytning till Söderhamns skärgård och jag förstår att vindkraftsparken på Storgrundet väcker känslor. Men vi behöver inte en hätsk debatt om klimatförändring och vindkraftverk. Det är lätt att avfärda kritik som framförs med hat och hot.

Inlägg till politikerna

För att få en saklig dialog har hon skickat sitt inlägg till samtliga ordinarie ledamöter i Söderhamns kommunfullmäktige.

– Ett veto nu skulle möjliggöra en bättre dialog mellan kommunen, vindkraftsbolaget och de personer och organisationer som berörs av vindkraftsparken på Storgrundet.

I klippet berättar Maria Tiger Bodlund varför hon vill ha en sakligare debatt om vindkraftssatsningen på Storgrundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet