Följ med in på den trånga sterilcentralen

Uppdaterad
Publicerad

På fjärde våningen i hus 7 ligger sterilcentralen som byggdes 1976. Nästa år har det gått 43 år sen dess och då ska nya ombyggnationer föra sterilcentralen och resten av sjukhuset in i 2020-talet och effektivare sjukvård.

– Som ni kan se har vi inte något dagsljus att jobba i här, säger undersköterska Helene Gustafsson.

På sterilcentralen diskas, packas och steriliseras instrument som behövs för operationer, vårdcentraler och andra avdelningar. Interiörmässigt har det inte hänt mycket sen 1970-talet om man räknar bort en mindre ombyggnation 1996-1997. Det stora problemet i dagsläget är bland annat de trånga lokalerna.

Ljus och utrymme

-  Vi kommer att få större lokaler som vi verkligen behöver. Det är trängseln som är det värsta, att vi har för lite yta. Man får förvara viss utrustning i hörnen för att det inte finns plats någon annanstans, säger Helene Gustafsson. 

Lokalerna från 1970-talet är dimensionerade att passa äldre instrument och verktyg. Numera finns maskiner och hjälpmedel som tar mer plats. Men utrymmet är inte det enda som förhindrar en bättre arbetsplats. På sterilcentralen finns inte några fönster som släpper in dagsljus.  

– Som ni kan se har vi inget dagsljus att jobba i här, säger Helene Gustafsson. 

Framtidstro

Hon fortsätter:  

- Vi har det bra här nu med, vi trivs tillsammans. Men det kan bli bättre och vi har ju sett andra sterilcentraler och då ser man ju fram emot vår nya.  

De första nya lokalerna i Hudiksvalls nya sjukhus beräknas tas i bruk 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.