”Hostan smittar upp till två meter” – så rustar vården för Coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Även om coronaviruset ännu inte anträffats i Sverige så står vården inom region Gävleborg väl rustad för att hantera ett eventuellt virusutbrott. Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo uppger dock att det är liten smittorisk i länet.

– Både vi på smittskyddet och 1177 har fått frågor från oroliga människor som kommit hem efter att ha besökt Kina, säger Signar Mäkitalo, samtidigt som han visar hur slussarna på infektionsmottagningen fungerar.

Det är här, där smittan är väl isolerad från att nå andra personer, som misstänkta fall först kommer att tas emot.

Coronapandemin

Tar åtta timmar att få svar

Signar Mäkitalo uppger att det efter provtagning tar drygt åtta timmar att få svar på om en person bär på smittan. Han menar dock att risken är liten för coronafall i Gävleborg.

– Men om man har varit i ett område där det här viruset sprids bör man överlägga med 1177 innan man åker in. Vi vill ogärna att folk som hostar med sjukvirus som kan spridas sätter sig i stora väntrum där andra kan bli smittade, säger Signar Mäkitalo.

Sandvik har kontor i Kina

Stålkoncernen Sandvik har cirka 2 500 anställda i Kina. Det handlar om mest lokalt anställd personal men det finns också svenskar från Sandvik på plats i Kina. Sandvik  har uppmanat sin personal i  de drabbade områdena att stanna hemma från jobbet och följa myndigheternas råd.

Sandvik har bland annat ett försäljningskontor i 10-miljoners staden Wuhan som nu är satt i karantän.

Martin Blomgren på Sandvik säger till SVT Gävleborg att man inte har fått uppgifter om att någon av personalen i Kina skall ha drabbats av coronaviruset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet