Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tor Jonsson/SVT

Hotade ålen räddas av jättefälla i Forsbacka – underlättar färden mot Sargassohavet

Uppdaterad
Publicerad

Vattenkraftverk och dammar utgör en fara för den hotade ålen. Men under hösten har myndigheter och näringsliv fångat in 75 nedvandrande ålar för att hjälpa dem att säkert ta sig ut i havet.

– Risken är att det blir dödsstöten för ålen om man inte får igång fungerande uppvandringsvägar och fingaller kring kraftverken för nedströmspassage, säger Karl Gullberg som är länsfiskekonsulent i Gävleborg.

Länsstyrelsen och Gävle Energi har under hösten samarbetat med yrkesfiskare för att rädda ålen. Ålarna har växt till sig i över 20 år i Gavleåns vattensystem och ska nu färdas ända till Sargassohavet för att föröka sig.

Jättefälla

För att hjälpa ålen fångas den in i Europas största ålfälla vid den nedlagda vattenkraftstationen i Forsbacka, för att sedan släppas ut i havet utanför Gävleåns mynning.

– Det här projektet är till stor nytta för arbetet med att kartlägga ålen och därigenom kunna skapa kunskap för en mer miljövänlig vattenkraft i framtiden, säger Karl Gullberg.

Men framtiden är osäker för den omfattande miljöprövning som skulle ske av svensk vattenkraft eftersom den nya regeringen har bestämt att den nu ska pausas och utredas.

Klicka på videon för att se ålfällan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.