Foto: Mikael Johansson/SVT

Hovrätten sänker straffet för mordet i Hamrånge

Uppdaterad
Publicerad

Det blir sänkt straff för den 31-åring som mördade en man i Hamrånge i slutet av juni förra året. Tingsrätten dömde mannen till 18 års fängelse. Hovrätten i Sundsvall sänker nu straffet till 16 års fängelse.

Det var den 26 juni som en man i 30-årsåldern kom hem till sin bostad i Hamrånge, norr om Gävle, och påträffade en främmande person i garaget. Några minuter senare ringer han 112 och säger att han blivit knivhuggen. Han tar sig blödande ut på gamla E4 där han avled av sina skador.

Åklagaren överklagade inte

Tingsrätten i Gävle dömde en 31-årig man till 18-års fängelse för mord. Mannen överklagade domen till hovrätten och ville bli dömd för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Även den dödade mannens familj överklagade domen och ville se den misstänkte dömd till livstids fängelse. Åklagaren överklagade inte domen.

Det grova våldet i Gävleborg

”Agerat impulsivt”

Hovrätten i Sundsvall anser att mannen ska dömas för mord, men man ser en förmildrande omständighet genom ”att gärningsmannen agerat impulsivt under ett hastigt händelseförlopp och då gärningsmannen agerat med så kallat likgiltighetsuppsåt bedömer dock hovrätten att fängelsestraffets längd ska bestämmas till 16 år.”

16 års fängelse är utgångspunkten för straffvärdet vid mord enligt beslut i Högsta domstolen.

Se videon nedan från när händelsen inträffade den 26 juni 2023

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se polisen arbeta vid mordplatsen och hör vad som hände. Foto: Mikael Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det grova våldet i Gävleborg

Mer i ämnet