Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christer Löf är polisens utredare i mordfallet på Nya Bruket i Sandviken. Foto: Rikard Berglin / SVT

Polisen vädjar om hjälp för att lösa mordet på 26-årig man: ”Kördes bort från Sandviken”

Uppdaterad
Publicerad

Polisens utredning av mordet på en 26-årig man i Sandviken i januari står och stampar. Nu vänder man sig till allmänheten för att få in tips.

– Vi vill få in ytterligare vittnesuppgifter om det här hemska brottet, säger polisens utredare Christer Löf.

Under torsdagen kallade polisen till en presskonferens vid den gångtunnel på Nya Bruket i Sandviken där 26-åringen den 11 januari i år sköts till döds med flera skott.

– Lilla Sandviken har haft väldigt många, extremt grova våldsbrott bara det senaste året. Vi måste få ett stopp på det här, det blir bara grövre och grövre, säger Christer Löf.

Det grova våldet i Gävleborg

Tvingades lämna Sandviken

Mannen som sköts till döds var involverad i Sandvikens drogmarknad, innan han tvingades bort av andra kriminella.

– Han hade mer eller mindre körts bort från Sandviken och var tvungen att flytta. Det handlar om narkotikamarknaden och viss skuldbildning, säger Christer Löf.

Återvände av okänd anledning

Trots det valde 26-åringen den 11 januari att återvända till Sandviken. Han anlände med tåg till Gävle från Söderhamn. Därefter tog han buss 41 från Gävle till Sandviken. Via övervakningskameror vet polisen att han klev av bussen vid Resecentrum i Sandviken klockan 17.28. Där slutar spåren.

– Det ser ut som han viker upp mot centrum, men vi vet inte vilka vägar han har tagit. En dryg halvtimme senare så hörs skottlossning i området som kallas Bruket, säger Christer Löf.

– Han var den här dagen helt mörkt klädd med huva över huvudet, en buff över munnen. Han hade hörlurar på, en midjeväska och han är två meter lång så det är kanske någon man kan reagera över om man har mött eller sett honom.

Svaga misstankar mot två personer

Två personer, en 18-årig man och en kvinna i 20-årsåldern är sedan tidigare misstänkta för inblandning i mordet men enligt Christer Löf är misstankarna mot dem svaga och man har i dagsläget ingen teknisk bevisning som knyter duon till mordplatsen. Under torsdagskvällen kommer mordet att tas upp i programmet Efterlyst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det grova våldet i Gävleborg

Mer i ämnet