Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur rikspolischefen ska klara upp fler mord i Sandviken. Foto: Markus Dahlber/SVT

Rikspolischefen om ouppklarade morden i Sandviken: ”Jobbar på ett nytt sätt”

Uppdaterad
Publicerad

Nytillträdde rikspolischefen Petra Lundh ska vässa polisens utredningsarbete med grova brott. Nya arbetssätt ska förbättra uppklarningsstatistiken, meddelade hon under sitt besök i Gävle.

– Vi jobbar på ett helt nytt sätt nu, säger rikspolischef Petra Lundh.

Sedan november 2022 har det skett fyra mord med skjutvapen i Sandviken. Ingen misstänkt sitter frihetsberövad i något av fallen. Petra Lundh har fått i uppgift som ny rikspolischef att förbättra utredningsarbetet i Sverige.

– Vi har tidigare inte haft lagstiftning som har hjälpt oss. Men under det senaste året har vi börjat jobba på ett helt nytt sätt, säger Petra Lundh.

Det grova våldet i Gävleborg

Utökat samarbete mellan polis och åklagare

Hemliga tvångsmedel och ett utökat samarbete mellan polis och åklagare har gett goda resultat i Stockholm och Uppsala, menar Petra Lundh.

– Vi klustrar också samman fall på ett annat sätt än tidigare och jobbar parallellt med flera utredningar samtidigt. Jag kan egentligen inte säga så mycket mer än så.

När kan vi förvänta oss att det bär frukt i Gävleborg?

– Vi jobbar så här i hela landet. Vi gör allt vi kan, och hoppas att det bär frukt även här.

Hör Rikspolischef Petra Lundh om polisens arbete med grova brott i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det grova våldet i Gävleborg

Mer i ämnet