Foto: SVT

Hovrätten skärper straffet för kvinnomord i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten i Sundsvall skärper straffet för den man som knivmördade en kvinna på Söder i Gävle till 16 års fängelse.

Det var i februari 2019 hittades en kvinna med stickskador i en trappuppgång på Söder i Gävle som senare avlider. I maj dömdes mannen till 14 års fängelse och utvisning.

Nu skärper hovrätten mannens straff till 16 års fängelse, däremot upphäver rätten utvisningsbeslutet. Orsaken till att rätten skärper straffet beror bland annat på att det finns försvårande omständigheter som att mannen medvetet berövade tre barn deras mor.

Att rätten river upp utvisningsbeslutet beror på att mannen riskerar dödas om han utvisas till det land han kommit ifrån.

Se videon om knivpusslet som blev den avgörande bevisningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För att hitta mordvapnet – en kniv, har polisen behövt ta hjälp av nederländernas forensiska center, som hittade metallfragment i kvinnans kropp som senare har jämförts med 11 knivar. Hör åklagaren Arek Nowak förklara. Foto: Ur polisens förundersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.