Foto: Arkiv/Robin Herzog, SVT

Hovrättens ordförande ville sänka straffet för expojkvännen

Publicerad

Hovrättens ordförande ville tvärtemot resten av rätten sänka straffet för expojkvännen. Ordföranden anser att bevisningen brister kring hur mycket dödsångest Tova Moberg upplevde.

Hovrätten består av en ordförande, ytterligare två juristdomare samt två nämndemän. Ordföranden ville se ett lägre, tidsbestämt straff för Tova Mobergs mördare.

I domen menar ordföranden att det inte råder någon tvekan om att Tova utsatts för besinningslöst våld, men att det inte är lika säkert i vilken utsträckning det har inneburit att hon känt dödsångest.

Livstidsstraff ska användas försiktigt

Ordföranden anser vidare att livstidsstraff ska användas med försiktighet och hänvisar till ett prejudicerande fall från Högsta domstolen som säger att livstidsstraff endast ska tillämpas när gärningsmannen har mördat fler än en person eller då omständigheterna varit synnerligen försvårande.

För Tova Mobergs mördare yrkade därför ordföranden på att fängelsestraffet skulle tidsbegränsas till 18 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Tova Moberg

Mer i ämnet