2018 har Hudikkalaset flyttat in till stan, till parken nedanför Stadshotellet. Ingången till området ligger vid Lillfjärden. Foto: Malin Eirefelt

Hudikkalaset körs trots restriktioner – årets upplaga får ny form

Uppdaterad
Publicerad

I sommar är musikfestivalen Hudikkalaset tillbaka, efter att ha ställts in ifjol på grund av pandemin. Men det går inte att arrangera festivalen som vanligt. Nya restriktioner kan införas med kort varsel, vilket ställer stora krav på följsamhet hos festivalarrangörerna.

– Hade vi planerat långsiktigt så hade vi inte stått här. Man måste agera kortsiktigt för världen förändrar sig, säger Erik Ohlsson, festivalgrundaren.

Planen var att släppa in 500 personer per festivaldag. Men efter nya lättnader av restriktioner räknar de nu med att ta in dubbelt så många gäster per dag.

En catwalk rätt genom publiken

Alla gäster får en sittplats och det kommer att vara en mittgång genom publikhavet. En catwalk där artister och konferencier kan gå runt och komma närmare publiken. Hela festivalen kommer att sändas digitalt och storbildsskärmar kommer att placeras här och var.

– Den största utmaningen är att underhålla från start till slut, säger Annie Mellström, festivalgeneral.

Hudikkalaset pågår 26 till 31 juli och på platsen där festivalen föddes – folkparken Köpmanberget i Hudiksvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.