Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Just nu hinner Hudiksvalls kommun inte forsla bort snöhögarna i samma takt som de byggs upp. Foto: Lari Honkanen/SVT

Hudiksvall för en ojämn kamp mot trafikfarliga snöhögar

Uppdaterad
Publicerad

Stora snömängder på kort tid gör att plogbilarna går för fullt. I Hudiksvall hinner kommunen inte forsla bort all snö, vilket lämnar snöhögar i gatukorsningar.

– Självklart ska vi tänka på trafiksäkerheten och välja lämpliga ställen, säger Peter Söderlund, enhetschef på Hudiksvalls kommun.

– Hudiksvall är en gammal stad med trånga kvarter. Vi lägger snön där den får plats helt enkelt, säger Peter Söderlund, enhetschef för gator på Hudiksvalls kommun.

Det är därför snöhögarna kan hamna mitt i gatukorsningar, vilket utgör en trafikfara när de täcker för synfältet så att man ej ser mötande trafik.

Vissa snöhögar lämnas att smälta bort

Snöröjning prioriterar i första hand att ploga bort snön från vägarna. Att forsla bort snön från högar på trafikfarliga platser ut till snödepåer kommer på andra plats. Men de snöhögar som inte utgör några risker för trafiksäkerheten får stå kvar och smälta bort av sig själva.

De senaste dygnen har snön fallit i så stora mängder att kommunens snöröjning hamnat på efterkälken.

– Det är svårt, högarna bygger upp fort, vi röjer på nätterna och forslar bort på nätterna, säger Peter Söderlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.