Hudiksvall förberedde sig för oväder – skyddsvallar ställdes ut

Uppdaterad
Publicerad

På ondagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för hela Gävleborg. Under torsdagsmorgonen meddelade SMHI att det främst var Hälsingland som skulle komma att drabbas, men att det rådde en viss osäkerhet hur mycket av regnovädret som skulle dra in från Östersjön.

Enligt Länsstyrelsen handlade det om upp till 100 millimeter regn på tolv timmar i Hudiksvall, en ovanligt stor mängd regn. Det fanns även risk för åska under dagen. Men enligt SMHI rådde det en viss osäkerhet hur mycket av regnovädret som kommer hålla sig på Östersjön, och hur mycket som skulle dra in över kusten.

I centrala Hudiksvall ställde Sigurd Melin, vd för företaget Noaq, på förfrågan från Hudiksvalls kommun upp skyddsvallar. Skyddsvallarna stod uppställda i korsningen bakom badhuset, en vid större regnfall ofta översvämningsdrabbad plats. Samma skyddsvallar sattes upp nyligen under översvämningar i bland annat Österrike.

I Gästrikland såg det snarare ut att handla om spridda regnskurar med uppehåll, enligt SMHI.

Se mer om skyddsvallarna mot översvämningar i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.