Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sigurd Melin och Ann Blanche-Sahlqvist driver företaget Noaq i Näsviken som säljer översvämningsskydd till hela världen. Mats Åberg, chef Norrhälsinge räddningstjänst berättar att de jobbar utifrån att extremväder ska bli vanligare i framtiden. Foto: Bizz Sjöblom / SVT

Norrhälsinge räddningstjänst förväntar sig mer översvämningar i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Vid större översvämningar kan räddningstjänsten behöva prioritera bort översvämningar hos enskilda fastighetsägare, för att istället fokusera på infrastruktur i form av exempelvis vägar och ställverk. Det gör att fastighetsägare i viss utsträckning förväntas kunna skydda sig själva från översvämningar. En beredskap som varierar, enligt räddningstjänsten.

– Vissa är väldigt förberedda och har egen pump medan vissa är mindre förberedda. Vet man om att man bor vid ett område där det riskerar att bli översvämningar så förväntas man förbereda sig som enskild fastighetsägare, säger Mats Åberg, chef vid Norrhälsinge Räddningstjänst.

Räddningstjänsten jobbar utifrån att extremväder i framtiden kan komma att bli vanligare.

– Det gäller både extrem värme, regn och blåst. Det kommer kunna komma fler perioder av extremt väder, så det har vi med i vår plan för framtiden, säger Mats Åberg.

”Sverige relativt okänsligt för översvämningar”

I Näsviken utanför Hudiksvall finns det ett företag som säljer översvämningsskydd till hela världen. I nuläget står utlandet för över 99% av deras försäljning. Enligt Sigurd Melin, vd på Noaq AB, beror det på att Sverige är relativt okänsliga för översvämningar.

– Vi har mycket sjöar som tar hand om vattnet. Dessutom har vi inga tropiska stormar som andra länder har, så Sverige är nog ett av länderna på jorden som är minst översvämningsdrabbat, säger Sigurd Melin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet