Det är viktigt att vara förberedd även om risken är låg, tycker Hudiksvalls kommundirektör Bengt Friberg. Foto: SVT arkiv/Lari Honkanen

Hudiksvalls 288 skyddsrum ses över – samordnaren: ”Håller på att inventera läget”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2015 har kommunerna ett större ansvar för det civila försvaret. Det gör att Hudiksvalls kommun nu ser över bland annat IT-säkerhet, el, vatten, värme och skyddsrum. Det skriver kommunen på sin hemsida.

Kommundirektör Bengt Friberg understryker att risken för ett väpnat angrepp i Sverige är låg. Trots det är det viktigt att ha en bra beredskap, säger han i texten.

Plats för nära 30 000

En del i beredskapen är att se över kommunens 288 skyddsrum som rymmer 28 840 platser. Ett skyddsrum ska ha tillgång till vatten, värme, ventilation och toamöjligheter. Och det ska kunna ställas i ordning på 48 timmar.

De svenska skyddsrummen

– Vi håller på att inventera läget i de skyddsrum kommunen ansvarar för, säger civilförsvarssamordnare Thomas Johnson.

– När vi pratar skyddsrum och liknande känner man sig förstås orolig, inte minst som läget är just nu. Men det här handlar om att ha en beredskap för sådant som trots allt skulle kunna hända, säger Bengt Friberg.

Källare – om man bor utanför tätorterna

Skyddsrummen i kommunen finns i centrala Hudiksvall, Delsbo och Iggesund. ”När man byggde skyddsrummen en gång i tiden bedömde man att risken för angrepp är störst i tätorterna. Bor man utanför tätorterna ska man söka upp andra platser där man kan känna sig trygg, exempelvis källare”, skriver kommunen på sin hemsida.

Se var ditt närmsta skyddsrum finns här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De svenska skyddsrummen

Mer i ämnet