Hudiksvalls dåliga ekonomi slår mot skolan: ”Finns stora utmaningar”

Publicerad

Hudiksvalls kommun är en av de kommuner som varnar för att deras försämrade ekonomi kommer att drabba kvalitén inom välfärden. Kommunledningen pekar på att det främst kan slå mot skolan.

En femtedel av de kommuner som svarat på SVT:s enkät uppger att det kommer bli försämrad kvalité inom vård, skola och omsorg.

– Den stora utmaningen är att få legitimerad och kompetent personal till skolan, säger Bengt Friberg, kommundirektör på Hudiksvalls kommun.

”15 miljoner räcker inte”

Hudiksvall behöver ytterligare 200 miljoner kronor i intäkter under de kommande åren. Pengar som man till större delen måste få fram själva.

– De pengar som är lovade från riksdag och regeringen i dagsläget skulle betyda ett tillskott på cirka 15 miljoner för oss och det räcker ju inte till, säger Bengt Friberg.

Hör kommundirektören beskriva problemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.