Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu ska landsbygdens röst eka ända in i Hudiksvalls kommunhus – Stefan Barenfeld berättar hur. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Hudiksvalls landsbygd ska bli mer levande med ny strategi

Uppdaterad
Publicerad

Hudiksvalls kommun har fått en ny landsbygdsstrategi. Mannen bakom den är stad- och landsbygdsstrategen Stefan Barenfeld. Han hoppas att strategin ska få landsbygden att respekteras och att stad och land tillsammans hjälps åt att bidra till utveckling och tillväxt.

Strategidokument kan vara luddiga saker. Men när de fungerar hjälper de en organisation att arbeta mot sitt mål.

– Den förra strategin handlade mer som synsätt och ambitioner. Den här är mer konkret. Här finns ett tydligt arbetssätt, hur vi ska göra, säger Stefan Barenfeld som är Hudiksvalls stad- och landsbygdsstrateg sedan tre år.

Landsbygden och makten träffas

Strategin bygger bland annat på att bygderådet, som består av föreningar och byalag i hela kommunen, ska träffa kommunens högsta politiker regelbundet under året. Politikerna och bygderådet bestämmer gemensamt agendan.

– Jag har jobbat med landsbygdsprojekt i 20 år och det absolut viktigaste är att samarbeta. Och att kommunen stöttar initiativ som kommer från landsbygden. De idéerna håller längst, säger Stefan Barenfeld.

Delsbo och Näsviken igång

Nu pågår flera projekt. Delsbo byaråd har fått hjälp av kommunen att inventera tomma hus, till exempel. Och i förra veckan hölls ett stormöte i Näsviken där 40 lokala aktörer var med.

– I och med den nya strategin blir projekten en ”insats” i vår handlingsplan. De kommer följas upp. Jag tror landsbygdsborna kommer märka skillnad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

Mer i ämnet