Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Simon Lundström är projektansvarig för brevutskicket till ägarna av de ”tomma husen” – hör hans förhoppningar om vad det ska leda till. Foto: Ockelbo kommun

Tomma hus kan bli permanentbostäder – Ockelbo kommun skickar brev till fastighetsägare

Uppdaterad
Publicerad

Ockelbo kommun har sett att intresset för att flytta till landsbygden är stort. Därför har de nu kontaktat 800 personer som äger en fastighet i kommunen, där de inte är folkbokförda, med förhoppningen att väcka en tanke om att huset kan vara ett drömboende för någon annan.

Vi kommer inte ta emot några anmälningar eller vara en del av förmedlingen utan där hänvisar vi till den öppna marknaden och mäklare eller andra privata grupper för bostadsförmedling, säger Simon Lundström, kommunikatör på kommunen.

Skickar ut brev till fastighetsägare

Ockelbo kommun fick en fråga från byråden i Lingbo, Jädraås och Åmott om kommunen inte kunde göra en inventering av tomma hus. Tillsammans har nu kommun och byråd formulerat en uppmuntran och skickat ut ett brev.

– Västa Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning och deras kart- och lantmäterienhet gjorde en utsökning och kopplade det samman med om någon är folkbokförd i huset, berättar kommunkommunikatören.

Win win-situation

Husen ska vara minst 70 kvadratmeter stort, de allra minsta stugorna har valts bort.

– Vi ser en win win-situation om fler vill sälja sina hus. Det är fler som vill köpa men mycket färre som vill sälja. Det finns en trend där folk rustar upp gamla hus på landsbygden och det är därför vi gör det här, avslutar Simon Lundström.

Hör mer om projektet Tomma hus i Ockelbo i klippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadsbrist

Mer i ämnet