Hudiksvalls kommun riskerar miljonvite på grund av allvarliga brister på en grundskola i kommunen. Foto: SVT Arkiv

Hudiksvalls kommun riskerar miljonvite eftersom Ede skola i Delsbo har stora brister

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen pekar ut flera allvarliga brister efter en tillsyn på en grundskola i Hudiksvalls kommun. Bristerna förekommer såväl i skolans undervisning, särskilt stöd och utredningen av elevers frånvaro. Nu riskerar kommunen ett vite på 1,5 miljoner kronor.

Det var i december som skolinspektionen utförde en tillsyn på Ede skola i Delsbo och det var i samband med detta som flera brister påträffades.

Myndigheten pekar även på eleverna även delvis får undervisning av personer som inte är anställda som lärare och ges därför inte den minsta garanterade undervisningstiden i flera ämnen.

En annan brist är att elever med särskilt stöd inte får den undervisning de behöver.

Hög frånvaro

I rapporten framgår det finns luckor i utredningarna runt vissa elevers höga frånvaronivåer på skolan. Skolinspektionen menar att trots att ett stort antal elever har hög frånvaro så har en utredning bara gjorts vid enstaka fall.

Skolinspektionen bedömer sammantaget att bristerna i dessa delar allvarligt försvårar förutsättningarna för eleverna att nå målen för utbildningen.

Riskerar sin gymnasiebehörighet

Vilket enligt myndigheten kan resultera i att flera elever som inte uppmärksammats eller utretts för särskilt stöd riskerar att inte nå gymnasiebehörighet.

Kommunen har på sig till 11 oktober att utföra angivna åtgärder, om inte så riskerar de att få vite på 1,5 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.