Gävle kommun har beslutat att stänga av 10 anställda på skolan efter SVT Gävleborgs avslöjanden om missförhållanden. Foto: SVT

Efter SVT:s avslöjande: 10 anställda på skolan stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Biträdande rektor och nio medarbetare på skolan i Gävle för barn med intellektuella funktionsnedsättningar stängs av efter SVT Gävleborgs avslöjande om missförhållanden. Det beskedet kom på torsdagseftermiddagen.

”Med inspel från ett omfattande underlag och den pågående externa utredningen samt utifrån samtal med biträdande rektor och medarbetare har beslut fattats att stänga av biträdande rektor och medarbetarna på skolan under utredningstiden.”

Stängs av med lön

Det skriver kommunen i ett pressmeddelande. Personalen stängs av med lön från och med den 12 januari.

Straffade barnen i Gävle

– Det är all personal som möter barnen på daglig basis som har stängt av. Sedan har vi personal som kommer dit för enstaka lektioner de berörs inte, säger Tomas Hartikainen, sektorchef Utbildning Gävle.

– Det här är ju ett krav från vårdnadshavarna som vi nu tillmötesgår. Nu inväntar jag den externa utredningen inför kommande åtgärder och eventuella ytterligare arbetsrättsliga beslut, säger han.

Utredningen tar lång tid

– Utredningen kommer troligen att ta betydligt längre tid än vad vi trodde från början, så i dagsläget vet vi inte när det kommer att vara klar.

Den 27 december förra året avslöjade SVT Gävleborg missförhållandena på Gävleskolan där barn straffades med hunger och skamvrå. SVT Gävleborg kunde i flera publiceringar presentera både videor och ljudinspelningar från händelser där både barn och föräldrar hånades.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur barnet reagerar på att placeras på den så kallade straffbänken. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Straffade barnen i Gävle

Mer i ämnet