Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommundirektör Bengt Friberg kallade en granskning vid Hudiksvalls Tidning för ”fake news” under ett fullmäktigesammanträde. Politisk redaktören Frida Demervall kommenterar händelsen i klippet. Foto: Lari Honkanen/SVT & Henrik Nyblad/HT

Hudiksvalls kommundirektör kallade granskning i Hudiksvalls Tidning för ”fake news”

Uppdaterad
Publicerad

Det var på kommunfullmäktigesammanträdet i måndags, som kommundirektören kallade Hudiksvalls Tidnings granskning av Glada Hudik-teatern för ”fake news”.

Under torsdagen har han bett om ursäkt på kommunens hemsida, men har samtidigt gjort sig otillgänglig för ytterligare frågor genom att gå på semester.

– Det är chockerande att en kommundirektör går ut och kallar journalistiskt granskande material för ”fake news”, säger Frida Demervall, politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning.

Hon menar att uttalandet riskerar att undergräva förtroendet för journalistiken och i förlängningen för demokratin. Idag svarar han på kritiken i en artikel på kommunens hemsida:

Kommundirektörens pudel

”Fake news var ett olyckligt ordval och jag ber om ursäkt för det. Och jag beklagar om någon tagit illa vid sig. Jag står fast vid att HT:s granskning i långa stycken är tendentiös och innehåller rena felaktigheter.”

– Det är bra att han nu pudlar i detta, säger Frida Demervall.

Politiska redaktören: ”Borde svara på frågor”

Samtidigt är hon kritisk till att kommundirektören har gjort sig otillgänglig för att svara på frågor om uppgifterna i granskningen.  

– Det ser inte bra ut, han borde svara på frågor, säger Frida Demervall.

SVT har sökt kommundirektör Bengt Friberg om en kommentar. Kommunikationschefen svarar att Friberg är på semester och att han redan sagt allt han har att säga i frågan i artikeln på kommunens hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer