Hudiksvalls tingsrätt vill bygga ut

Publicerad

2008 var Hudiksvalls tingsrätt nedläggningshotad men fick till slut vara kvar. Nu vill man bygga ut med 1 000 kvadratmeter. Antalet brottmål ökar och lokalerna räcker inte till.

Från att ha varit nedläggningshotad är nu Hudiksvalls tingsrätt, som handlägger ärenden i hela Hälsingland, i behov av större lokaler. De nuvarande tre förhandlingssalarna, plus tingsstället i Söderhamn, räcker inte till. Domstolsverket behöver 800–1 000 kvadratmeter ytterligare.

– Dels är det så att i realiteten så huserar tre domstolar i den här byggnaden, vi har ju tagit över verksamheten från Ljusdal och Bollnäs så upptagningsområdet har blivit större, men vi kan också se en viss ökning när det gäller brottmål, säger domaren Bengt-Olov Horn.

Brottmål minskar förutom i Hälsingland

Att antalet brottmål ökar i Hudiksvall när de minskar vid landets övriga tingsrätter vill dock inte Bengt-Olov Horn koppla till ett mer kriminellt Hälsingland.

– Det kan inte jag svara på, jag kan bara konstatera fakta att vi har väldigt mycket att göra och ont om plats.

Förutom mer utrymme åt förhandlingar behöver tillgängligheten bli bättre, men också säkerheten ses över när det gäller brottsmisstänka som sitter häktade.

– Vi har ingen säkerhetsingång utan de är tvungna att parkera utanför huset och gå uppför en trappa och in i häktningsavdelningen och det är inte lämpligt ur någon synpunkt. Man vill ha ungefär som i Gävle, att de kan köra in i ett garage, säger Bengt-Olov Horn.

Arkitekter anlitade

Ännu finns inga ritningar på hur en utbyggnad kan se ut, men byggnadsnämnden i Hudiksvall har beslutat att påbörja en förändring av detaljplanen i området eftersom man ser positivt på verksamheten i tingshuset. Dock säger man att en förändring måste ske med respekt till den befintliga byggnaden som är från år 1909.

– Vi kommer att anlita två arkitektfirmor för att få två olika förslag att välja mellan, säger Greger Skogkvist på Husö fastighets AB som äger tingshuset.

Greger Skogkvist säger att det troligtvis byggs en ny byggnad som kopplas samman med den nuvarande.

– Det kan bli i parken eller på sidan, men där lämnar vi spelrum till arkitekterna, säger Greger Skogkvist.

Domaren Bengt-Olov Horn är själv nöjd över att domstolen ser ut att slippa flytta från den anrika byggnaden, där bland annat flera fungerande kakelugnar finns kvar.

– Jag trivs bra, det är ett fint hus och jag skulle gärna vilja vara kvar. Gamla hus ger en viss atmosfär, säger Bengt-Olov Horn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.