Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Oryx ägare Jan Linander berätta om händelsen: ”Vakten på Microsoft ringde och funderade om jag visste var jag hade hunden.” Foto: Anders Sundin/SVT

Hunden Oryx trotsade Microsofts stränga bevakning – fångades in

Uppdaterad
Publicerad

Under älgjakten sprang hunden Oryx in på Microsofts område i Stackbo utanför Gävle – men husse Jan Linander fick inte gå in på området och hämta tillbaka hunden. Istället fångades Oryx in och sattes i en av techjättens vaktkurar.

Det är inte lätt att vara en åttaårig gråhund och förstå att nu gäller nya stränga amerikanska regler i skogen där han alltid sprungit. Får man slag på en älg, ja, då springer man efter var hän det bär. Även om man till sist blir infångad och hamnar i en vaktkur.

– Jag har pejl på hunden och ser precis på metern vart den är någonstans, säger Jan Linander, Häcklinge jaktklubb.

Han visar sin gps som han har på sin jacka och samt att Oryx har en sändare på sitt halsband.

– Så jag såg att han var på väg in på Microsofts område, det är inget ovanligt alls att hundarna går in, sedan kommer de tillbaka, fortsätter Jan Linander.

Men så enkelt blev det inte den här gången. Hunden kom inte tillbaka, men det dröjer inte länge förrän de ringer från området och berättar att Oryx var där eftersom han har ett halsband med telefonnumret på. Men det som normalt bara hade varit en hund som sprungit bort och kommit åter efter en stund blev till en omständlig process med flera kontakter med olika vakter.

Hör honom berätta mer om Oryx äventyr i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Microsofts etablering i Gästrikland

Mer i ämnet