Foto: TT Arkivbild

Hundvalpar användes som täckmantel i knarkhärvan i Bollnäs

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag börjar rättegången som sen pågår i fem dagar kring en omfattande narkotikahandel i Bollnäs, där fem personer åtalas för grovt narkotikabrott och en person för försök till grovt narkotikabrott.

I förundersökningen framkommer det att hundvalpar använts som täckmantel vid betalningar av narkotika.

En av de huvudmisstänkta har en kanal på sociala medier-plattformen Tiktok, där hundar och hundvalpar visas upp, ofta ackompanjerat av gangsterrap. Det är också det kontot som blivit en del av bevisningen i polisens förundersökning.

I ett klipp visar ägaren hur en hundvalp tuggar på en tjock bunt med sedlar. I ett annat videoklipp visas hur hans hundar skäller till när de hör ordet ”polis”.

Skulle skriva ”handpenning för valp”

I chattkonversationer från beslagtagna mobiltelefoner har man sett att narkotikaköpare har fått instruktioner att skriva ”handpenning valp” eller dylikt, då de swishat som betalning för narkotikan.

Samtliga misstänkta förnekar grovt narkotikabrott, respektive försök till grovt narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.