Foto: Fredrik Sandberg/TT

Huspriserna steg i länet förra året

Publicerad

Försäljningssiffrorna på den svenska bostadsmarknaden har börjat stanna av och på det nationella planet minskade priserna på bostadsrätter med två procent och på hus med fem procent. I Gävleborg har dock priserna ökat mer.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Mäklarstatistik analyserat hur priserna på bostadsmarknaden förändrats i Gävleborg under 2017. Kartläggningen visar att bostadspriserna i länet fortsatt att stiga. Mest ökar det i Sandvikens kommun som toppar listan på både bostadsrätter och villor, men även i Gävle fortsätter priserna uppåt, det skriver Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

– Totalt sett var 2017 ett fantastiskt år på bostadsmarknaden i Gävle. Vi kunde däremot se en viss avmattning under det sista kvartalet, framför allt på bostadsrätterna, säger Linus Lindqvist, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Gävle.

Skyller på nyhetsbevakningen

Linus Lindqvist menar att oron bland köparna har ökat efter mediernas rapporteringar från den svajande bostadsmarknaden.

– Det är något vi tydligt kan koppla samman med mediernas negativa rapportering kring bostadsmarknaden. Det skapade en osäkerhet inför framtidens utveckling.  Vi anser dock att utvecklingen nu är på väg att bli sundare och att de prisökningar vi sett under de senaste fem åren har varit onormalt höga, säger han.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så har priserna förändrats på bostäder i Gävleborgs län under 2017:

Visa

Kommun              prisökning bostadsrätter   Prisökning – villor

Riket                               – 2%                     + 5 %

Gävleborgs län                + 5 %                    + 13 %

Gävle kommun               + 3 %                    + 7 %

Sandvikens kommun      + 12 %                  + 16 %

Hudiksvalls kommun       + 6 %                    + 9 %

(Endast kommuner med över 50 försäljningar ingår i kartläggningen för att statistiskt säkerställa prisförändringar.)
Källa: Svensk Fastighetsförmedling

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer