HVB-hem anställde dömda kriminella – mister tillståndet

Uppdaterad
Publicerad

Ett HVB-hem för ungdomar i Nordanstig kollade inte belastningsregistret hos polisen. Det ledde till att personer dömda för brott anställdes i verksamheten. Nu förlorar Hasselakollektivet sitt tillstånd.

Det är bolaget Frösunda Omsorg som driver Hasselakollektivet. Vid nyanställning har bolaget inte begärt utdrag ur polisens belastningsregister, vilket har lett till att personer dömda för brott har anställts i verksamheten.

Allvarliga brister

Personal som jobbat på hemmet har bland annat dömts för häleri, narkotikabrott, snatteri, rattfylleri och brott mot knivlagen. Nu har hemmets tillstånd återkallats av IVO, Inspektionen för vård och omsorg. IVO beskriver bristerna som ”allvarliga” och skriver bland annat:

Det är allvarligt att personer som i relativ närtid dömts för brott anställts i verksamheten. Säkerheten för barnen i verksamheten har blivit lidande.

Två av de anställda på hemmet förekommer vid fem punkter vardera i polisens belastningsregister.

Ungdomarna larmade själva till IVO

Förutom de upprepade bristerna med kontrollen inför anställningar har det även varit mycket oroligt på HVB-hemmet, enligt IVO:s granskning.

Polisen larmade socialtjänsten sommaren 2017 om att det förekommer droger på boendet och att en rad inbrott kunde kopplas till ungdomarna. Personalens kompetens ifrågasattes av polis och socialtjänst redan då.

Även ungdomarna har larmat om situationen på hemmet, i telefonsamtal till IVO. Ungdomarna berättade om en otrygg, bråkig och våldsam boendemiljö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.