Hyresgästföreningen om Gavlegårdarnas hyreshöjning: ”Orimligt högt”

Uppdaterad
Publicerad

På måndag ska Gavlegårdarna träffa Hyresgästföreningen för att starta förhandlingarna om nästa års hyreshöjningar. Gavlegårdarna har aviserat en höjning med 3,95 procent.

– I vårat tycke ett orimligt högt krav, säger Torbjörn Lööw, ordförande i Hyresgästföreningen i Gävle.

Hyresgästföreningen har dock inte tagit ställning till hur de ska bemöta budet från bostadsbolaget.

– Innan vi kan komma med ett motbud måste vi få mer underlag och fakta till varför de satt den procentsatsen, säger Torbjörn Lööw.

Gavlegårdarna är inte ensamma om att begära hyreshöjningar. Alfta-Edsbyns Fastighets AB i Ovanåkers kommun vill till exempel höja sina hyror med över 4 procent medan Sandvikenhus nöjer sig med 2,5 procent.

Förra året ville Gavlegårdarna ha en hyreshöjning på 3,75 procent. Då kom parterna inte överens och Hyresmarknadskommittén slog fast en hyreshöjning på 1,66 procent.

Behov av underhåll

Gavlegårdarnas VD Cathrine Holgersson hävdar att höjningen är nödvändig:

– Om vi inte underhåller så kommer vi få bostadsområden som vi inte vill ha, som ingen Gävlebo vill ha.

Torbjörn Lööw håller med om att det finns ett behov av underhåll på bolagets fastigheter men inte i den utsträckning som Gavlegårdarna säger.

Kostnad för brand och översvämning

Han menar också att det är orimligt att hyresgästerna ska stå för de extra kostnader på cirka 160 miljoner kronor som branden på Öster och översvämningarna fört med sig.

– Det ska inte påverka hyreshöjningen. De kostnaderna borde täckas av annat, exempelvis bolagets försäkringar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.