Hyrläkaren fick avsluta sitt uppdrag i Region Gävleborg. Foto: Damian Dovarganes/TT Nyhetsbyrån

Hyrläkare polisanmäld för bedrägeri

Publicerad

En hyrläkare som arbetat på hälsocentraler i Hälsingland har polisanmälts av Region Gävleborg efter att man upptäckt att läkemedlet Botox förskrivits till personer utanför länet.

Det var vid en granskning av läkemedelsfakturor som Region Gävleborg upptäckte att det dyra preparatet Botox ska ha förskrivits till patienter utanför länet.

– Det rör sig om ett läkemedel som vi normalt inte förskriver inom primärvården, förskrivning sker i mycket speciella fall av till exempel muskelkramp eller migrän inom sjukhusvården, säger Börje Svensson, chefläkare i Region Gävleborg i ett pressmeddelande.

– Det är väldigt dyrt och används också inom skönhetsvård för att släta ut rynkor. Vi har gjort en utredning och bedömer att det inte finns en medicinsk förklaring till läkarens agerande.

Botox för halv miljon

Region Gävleborg har nu gjort en polisanmälan som gäller bedrägeri och läkaren har fått avsluta sitt uppdrag för Region Gävleborg. Enligt polisanmälan handlar det om Botox för nära 436 000 kronor. Även ett läkemedel mot hjärtsvikt för 30 000 kronor ska ha förskrivits till en patient utanför länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer