Kulturting i Gävleborg: ”Viktigt att mötas och knyta kontakter”

Publicerad

Under lördagen hålls kulturtinget på Folkets hus i Hofors. Och årets tema är de nationella minoriteterna, judar, romer, urfolket samer, sverigefinnar och tornedalingar.

I årets kulturting ligger fokus på nationella minoriteter i Sverige. Med särskilt tonvikt på sverigefinnar eftersom Region Gävleborg och värdkommunen Hofors är finskt förvaltningsområde tillsammans med tre andra kommuner i länet.

Kulturtinget annordnas varje år på olika platser i länet.

– Det är viktigt att mötas på det sättet och knyta relationer och hitta bra sätt att samverka, säger Elenor Noble, Kulturstrateg på Region Gävleborg.

I Hofors finns 1500 med finskt ursprung

Hela 15 procent av Hofors kommuns befolkning har finskt påbrå. För finska föreningen i Hofors är det viktigt att uppmärksammats och synas, för dess överlevnad.

– Vi pratade finska med vårt barn, men när han kom till skolan tyckte lärarna att det var bättre att vi pratade svenska med honom så han kunde göra sig förstådd där, säger Pekka Takula.

”Vi äldre behöver ungas hjälp”

I år kommer det hållas föreläsningar, seminarier, ett panelsamtal, en mässdel och flera musikframträdanden.

– Vi äldre behöver unga människors hjälp för att vi ska kunna fortsätta med vår verksamhet, säger Marja Luusua, ordförande Hofors finska förening.

Nästa år annordnas kulturinget i Hudviksvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.