Övergången från privat vård till ett dito i regional regi går som planerat enligt Göran Angergård. 322 av totalt 323 personer ur Aleris personal kommer att fortsätta sitt arbete i Bollnäs.
– De fick erbjudande att stanna enligt verksamhetsövergången och en sa nej. I övrigt är det skyltar och kläder som personalen har på sig som kommer bytas ut. Patientsäkerheten har inte förändrats, säger Göran Angergård.
Delar upp ansvarsområden
Regionen kommer i verksamhetsövergången att ta över driften av familjeläkarjour, medicinverksamhet, samtliga vårdavdelningar och mottagningar. Aleris fortsätter dock att driva hälsocentralen och avdelningen för gråstarr.
När det gäller budgeten har den inte förändrats enligt Göran Angergård. I stället för att regionen betalar Aleris för att hålla i vården på sjukhuset, som det fungerat tills nu, avsätts numera samma summa när regionen själv driver sjukhuset. Läkarstaben består dock till hälften av hyrläkare och där lär notan gå upp.
– Regionens avrop på hyrläkare är lite dyrare än vad Aleris haft, säger Göran Angergård.
Ny privat aktör – så småningom
På längre sikt är regionen inte menad att hålla i driften av sjukhuset. Ett beslut i regionfullmäktige säger att en offentlig upphandling ska ske och att en privat aktör ska ta över stafettpinnen.
– Inom något år ska vi gå ut med kravspecifikationer för en offentlig upphandling. För regionen är det inga problem att driva på varken om det tar ett år eller fem år. Det gör ingen skillnad för vården, säger Göran Angergård.
Anledningen till att Aleris drar sig ur och lämnar Bollnäs sjukhus är för att företaget bytt strategi.
– Aleris ska inte längre ha så här stora enheter enligt ledningen, det här är Aleris största enhet, säger Elisabeth Winsjansen, sjukhuschef på Bollnäs sjukhus.