NärCon intar Gävle: ”Här kan jag vara mig själv”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen anordnas Sveriges största spelfestival NärCon i Gävle. Festivalen riktar sig främst till människor med intresse för japansk och östasiatisk populärkultur.
En stor del av festivalen handlar också om cosplay, alltså att klä ut sig till karaktärer från serier och filmer.

22-åriga Jenniefer Brundin från Gävle är lite av en veteran i cosplay-världen. När Närcon nu arrangeras i Gävle blir det hennes tjugofärde konvent.

Vad är det som lockar med cosplay?

– Man får vara någon annan för en liten stund, säger hon.

Festivalen är i gång dygnet runt och väl där kan besökare, bland annat, gå på föreläsningar, spela tv-spel och tävla i olika tävlingar. Många som går dit väljer också att klä ut sig till olika karaktärer. När samma spelfestival anordnades i Linköping i slutet av juli i år dök närmare 9 000 personer upp. Så stort tror inte Jenniefer Brundin att det blir i Gävle.

Känns det viktigt med såna här evenemang i Gävle?

– Ja, vi behöver ju öppna sinnet för andra personer som kanske gömmer sig i sina skal, säger Jenniefer Brundin.

Madeleine Persson från Tallåsen utanför Hudiksvall håller med.

– För min del är det roligt att få vara där och träffa människor man inte ser så ofta. Och sedan få chansen att klä upp mig i min stil som jag kanske inte vågar varje dag hemma. I den här miljön kan jag vara mig själv, säger Madeleine Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer