Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare vägbelysning har påverkat nattaktiva djur – men nu ska de nya belysningen påverka djuren mindre och bli behagligare för människans ögon. Foto: Shanker Prem/SVT

Nattdjur i Nordanstig får behagligare vägbelysning

Uppdaterad
Publicerad

Nordanstigs kommun ska byta vägbelysningen på tre orter – till ett ljus som gör att grodor, fladdermöss och insekter tar mindre skada.

– Tidigare har man använt 4 000 kelvin på belysningen och man har sett att det har påverkat nattlevande djur, säger Erland Jakobsson teknik och miljöanläggare.

Kommunen har valt att satsa drygt 3 miljoner kronor på att rusta upp välbelysningen på tre orter i kommunen. Stolpar, armaturer och kablar ska fräschas upp i Strömsbruk, Bergsjö och Hassela.

– Tidigare var det standard att man satt upp vitare ljus för att det skulle bli så bra sikt som möjligt men nu går man ner i värmetal, säger Erland Jakobsson teknik och miljöanläggare på Nordanstigs bostäder.

Så blir ljuset i Strömsbruk och Hassela

I två av orterna, Strömsbruk och Hassela, ska dessutom ljuset förändras till ett mer gulaktigt sken, för att störa de nattaktiva djuren i området mindre.

Hör i videon ovan om vilka nattlevande djur som berörs av det nuvarande vägbelysningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.