Foto: SVT

Ghina bevittnade IS intåg i Denmar

Uppdaterad
Publicerad

Mohamed Tamim är en av tusentals flyktingar i Sverige som tvingats lämna familjen kvar i sitt gamla hemland.

Hans familj får nu komma till Sverige. SVT Nyheter Gävleborg fick följa återföreningen.

För drygt ett år sedan kom Mohamed Tamim till Sverige som flykting från Syrien. Han bor nu i Valbo och när SVT Nyheter Gävleborg träffade honom första gången var hans enda längtan att få träffa sin fru och sin son som blev kvar hemma i Syrien.

Eftersom Mohamed ansåg att det var för riskabelt att ta med familjen på flykt, så stannade de istället kvar. Det var efter att han kom till Sverige som oroligheterna ökade i deras hemstad.

#flykt

– Min värsta stund var under den tiden som terroristerna invaderade min frus hemstad, då hade vi ingen kontakt på 15 dagar. När hon lyckades fly till min familjs stad så fick vi kontakt igen. Men under den här perioden var jag helt förstörd, säger Mohamed Tamim.

”Det är som att en del av min själ var borta”

I oktober fick Mohamed Tamim besked från Migrationsverket att hans familj också är välkomna till Sverige. När SVT Nyheter Gävleborg träffar honom för andra gången, så är han på väg för att hämta sin fru som äntligen har lyckats ta sig till Turkiet.

– Det är som att en del av min själ var borta. Jag vet inte hur jag kommer att reagera när jag får träffa dem men jag är överlycklig.

Återförenas med familjen

Efter en vecka träffar vi Mohamed Tamim igen, men den här gången med sin fru och sin son. Mohamed berättar att han nästan hade tappat hoppet om att få återförenas med sin familj.

– Jag är glad över att jag lyckades få hit min familj från kriget. Jag var jämt orolig över dem men nu känner jag mig lugn, säger Mohamed Tamim.

Glömde helt det föregågna året

Mohameds fru, Ghina Abdallah, trodde heller inte att den här dagen skulle komma och att hon skulle lyckas fly från kriget i Syrien.

– Jag blev jätteglad när jag fick se Mohamed igen, jag glömde helt plötsligt det föregångna året. Det enda jag kände var ett lugn och jag vill inte påminnas om något annat, säger Ghina Abdallah.

Sonen traumatiserad

Deras son Faraj är traumatiserad och blir rädd av att höra starka ljud, som när dammsugaren sätts igång. Kriget i Syrien har även satt sina spår i Ghina. Stundvis kan hon inte hålla igen tårarna då hon i tankarna återförs till de senaste fyra åren i Syrien.

– Min värsta stund var när Daesh kom in till Denmar. Jag tänkte inte på mig själv lika mycket som jag tänkte på min son, jag undrade vad den här pojken skulle få se, säger Ghina Abdallah.

Vill tillbaka till Syrien

Mohamed och Ghina vill nu skapa en bra framtid i Sverige, de vill studera svenska, börja jobba och leva ett normalt liv.

– Vi kommer säkerligen att få en bra och trygg framtid i Sverige, men jag hoppas på att vi en dag kommer att kunna återvända till Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet