SVT Nyheter Gävleborg granskar: Så är det att vara ny i Sverige. Foto: SVT

Hör berättelserna bakom sifforna i flyktingstatistiken

Uppdaterad
Publicerad

Vi på SVT Nyheter Gävleborg ville höra nya historier; berättelserna bakom sifforna i flyktingstatistiken. Nu startar vår serie om att vara ny i Sverige.

Det är en unik situation som råder i världen och i Sverige just nu. Miljontals människor är på flykt från sina hemländer och många väljer att komma till Sverige. Vi bestämde oss för att fånga upp en del av de berättelser som ligger bakom beslutet att fly. Berättelser om framtidsdrömmar. Berättelser om det som präglar vardagen idag. I det nya landet.

Därför gick vi tidigare i höst ut med ett upprop på vår Facebooksida, på arabiska, för att skapa ny kontakter.

#flykt

Många berättelser

Gensvaret blev enormt. Det videoklipp som vår reporter Lina Abusagr spelade in delades otaliga gånger och sågs av närmare 24 000 personer. Reaktionerna var mycket blandade. Inte delade i negativa och positiva utan blandade i de berättelser och kommentarer som kom i mail och meddelanden till vår redaktion.

– Det här är första gången som någon bryr sig om mig, och som någon frågar mig hur jag har det, skrev en syrisk kvinna. Jag är så tacksam.

– Jag är glad över att ha tagit mig till Sverige och jag vill vara här, men oron för mina anhöriga som är kvar i mitt krigsdrabbade hemland gör att jag inte kan leva fullt ut, skrev en man till oss.

– Berätta om oss som kommit hit. Berätta att vi vill lära oss språket, att vi vill arbeta, att vi vill bidra till det land och samhälle som har tagit emot oss. Berätta det, skrev en annan man.

Kontaktade många

Vi fick kontakt med över 300 personer som alla ville dela med sig av sina erfarenheter av att fly, av att komma till Sverige och om hur livet ser ut i dag.

Vi har haft kontakt med de allra flesta som hört av sig. Vi har pratat med många. Vi har lyssnat på många starka berättelser. Några av de vi träffat kommer att synas och höras i TV och på sajten.

Ghina bevittnade IS intåg i hemstaden

Den här veckan sänder vi en serie reportage här i SVT Nyheter Gävleborg med några av de personer vi kommit i kontakt med. Det är vårt första steg i vår strävan att ge en röst åt de många som tvingats att bryta upp från sina liv, sin vardag, och i vissa fall sina familjer, för att ge sig ut på en osäker resa mot trygghet och frihet. Först ut är berättelsen om Mohamed som inte vågade ta med sin familj på den farliga flykten till Sverige, hans fru Ghina fick bevittna IS intåg i deras hemstad.

Vi vill ge en röst till de som är i början av att forma sina nya liv i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet