Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Isbanan, som några lokala pappor spolar på vintern, har blivit en av Idenors mötesplatser. Här ska en ny multisportarena etableras med hjälp av lokalt engagemang. Foto: Lari Honkanen/SVT

I Idenor bor få fattiga: ”Vi löser det mesta själva”

Uppdaterad
Publicerad

Idenor, söder om Hudiksvall, kan kanske kallas för länets mest medelklassiga bostadsområde. Bara två procent av befolkningen lever i relativ fattigdom – en siffra som sticker ut. I hela landet är det bara två områden i Stockholm som har en lägre andel.

SVT har den senaste tiden speglat hur det ser ut på Gärdet i Bollnäs som är det område i länet som har störst fattigdom. Idenor, utanför Hudiksvall, är motsatsen.

Drömde om att bo i Idenor

Många barnfamiljer bor i Idenor. Här finns bara radhus, parhus och villor. Inga lägenhetshus. Idenor är så långt ifrån ett utsatt område man kan tänka sig.

– Det här är barnfamiljernas Mecka, säger Elina Iggbom.

Elina Iggbom har bott i Idenor sedan tio år tillbaka. Under sin uppväxt drömde hon om att bo i Idenor när hon blev stor. Gemenskapen är det hon tycker bäst om med området.

– Vill man göra något så skapar man en grupp och fixar det gemensamt, säger hon.  

Idenorborna fixar en multisportarena själva

Där kommunen fallerar tar invånarna själva itu med problemen. Som i höstas när Idenors skola saknade utrustning för barnen, då var det ett par föräldrar som skapade en Facebookgrupp för en insamling till skolan.

Och nu vill man ha multisportarena som på grusplanen. Där har kommunen sagt att man inte har råd att bekosta den. Så nu håller Idenorborna på att finansiera den själva genom sponsring hos lokala företag.

– Vi löser ju det mesta själva, säger Elina Iggbom.

Klicka här på blålänken så kan se hur det ser ut i ditt område med fattigdomsutvecklingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.