Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ines och mamma Terese Eriksson Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Ines, 4 år, vill ta del av sport på lika villkor som alla andra

Uppdaterad
Publicerad

Rullstolsburna Ines vill gärna kolla på när hennes storasyster Alma spelar handboll i Celsiushallen i Edsbyn. Men i dagsläget finns det inga tillgänglighetsanpassade platser. Därför har mamma Terese Eriksson skickat in ett medborgarförslag till kommunen. 

”Tillgänglighetsanpassa plats på läktaren så att även personer med fysiska funktionsnedsättningar kan vara publik på samma villkor som alla andra.”

Det skriver mamma Terese Eriksson bland annat i ett medborgarförslag till Ovanåkers kommun som i dagsläget fått 237 personer som stödjer förslaget.

Brist på tillgänglighetsanpassade platser

Bakgrunden till medborgarförslaget är att hennes 4-åriga dotter Ines sitter i rullstol. Hon vill gärna följa med och titta på storasyster Almas handbollsmatcher, men i dagsläget finns inga tillgänglighetsanpassade platser i Celsiushallen i Edsbyn, som är storasyster Almas hemmaplan.

– Ines blir sittande mitt i en utrymningsväg från läktaren. Det är väldigt trångt och Ines kan inte ha någon ledsagare bredvid sig.

Kommunen svarar

Ulf Ståhlberg, teknisk chef på Ovanåkers kommun är ny i sin yrkesroll och vet inte om kommunen fått förslaget förut:

– Det borde varit åtgärdat om man fått förslaget förr, säger Ulf Ståhlbeg.

Tar du dig fram med hjälp av rullstol får du från läktaren på Celsiushallen svårt att följa aktiviteter som sker nere på planen. Du tar dig upp med hissen till läktaren, men sedan finns det dessvärre ingen plats som är tillgänglighetsanpassad, såvida du inte placerar dig mitt i gångarna in till läktaren. Men då kan du inte ha någon ledsagare sittande bredvid dig och risken är stor att din sikt skyms av basketkorgarnas baksida. Troligtvis kommer även några som ska beträda läktaren bli lite irriterade när du, i brist på annan plats, varit tvungen att placera dig mitt i ingången till läktaren.
 

Är det inte dags att se till allas lika värde, så att alla, oavsett rörelseförmåga får chansen att kunna se sitt syskon spela handboll, sitt barn gymnastisera eller sitt barnbarn spela fotboll? Tillgänglighetsanpassa plats på läktaren så att även personer med fysiska funktionsnedsättningar kan vara publik på samma villkor som alla andra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.